Deákházi Sünkuckó

Törpesün és Süntanrek Tenyészet

   Júl 14

Sünétlap

A sünik étrendjének összeállításakor  törekedjünk  változatosságra. Szeretik a  jóminőségű száraz vagy konzerv kutya és macska eledelt, édes gyümölcsöket, zöldségeket, ízeltlábúakat, férgeket,  puhatestűeket,  főtt darált marha  vagy szárnyas húst, kevés májat vagy szivet, naposegeret, halat. 

1) Élő eleség:

A sünök rovarevő állatok. Természetes környezetükben lárvákat, petéket, kifejlett rovarokat, puhatestűeket fogyasztanak, amik magas fehérjetartalmuk mellett az általuk elfogyasztott zöldfélékből teljesértékű vitaminnal is ellátják őket. Nem így a mesterséges körülmények között nevelkedő, boltban vásárolt élő táplálékállatok (lisztkukac, gyászbogárlárva, argentin csótány, viaszmoly lárva, tücsök, sáska, csiga, szopós egér). Ezek etetésekor ne feledkezzünk meg a megfelelő vitaminbevitel biztosításáról.   

2.) Hús és tojás:

Legnagyobb kedvenc a nyers darált csirkenyak. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy teljesen friss, inkább főzzük picit tovább, egyébként elegendő csak átforralni. Beltartalmi értékei vetekszenek az élő eleségével, húsában fehérje, a zúzott csigolyákban kálcium, a velőben zsírok, vitaminok és nyomelemek vannak. Emellett a darált csirke, pulyka vagy marhahúst, a friss fagyasztott csalihalat vagy párolt szálkamentes halat, a tojást sütve vagy főzve is szeretik.  A sertéshús magas zsírtartalma miatt nem javasolt, esetleg elvétve.

3.) Tápok:

Bár léteznek speciálisan sünöknek készült tápok is, (Vitakraft és Panzi gyártja) de én  a jobb minőségű kutya, macska vagy görénytápokat adom inkább a kis tűpárnáknak. (Hill’s, Iams, Acana, Royal Canin, Happy cat, Happy dog,  Orijen, Taste of the wild, N&D,  Sheba, Gourmet Gold) A sünitápot minden  állatboltos ajánlja ugyan, de szerintem keleti süniknek való. A bennük található puffasztott rizs és mazsola nekik sem. 🙁  Korábban én is vettem egyet, nehogy szó érje a ház elejét, de az enyéim inkább csak szagolgatják, aztán kiborítják a tálkából. A mentett keleti sünikéim előszeretettel eszegetik. 🙂
A tápok lehetnek szárazak vagy húsos konzervek, alutasakos eledelek.
Mindig felnőtt állatnak valót válasszunk, kutyának valóból is, ám ott célszerű a kistestű felnőtteknek gyártottat.

                              

4.) Egyéb eleségek:

Néha egy kis nasival is szoktam kényeztetni a sünciket. Ilyen pl. a Dreamies vagy a szárított nyers húscsíkok. Persze, nem ipari mennyiségre kell gondolni. 🙂

5.) Zöldségek és gyümölcsök:

Önmagukban ritkán esznek ilyesmit, de kis furfanggal becsempészhetjük a menübe. A kedvenc darált csirkenyak mellé szinte mindig reszelek nyers sárgarépát vagy édesebb almát, de az aprított, kevésbé fűszeres levesből megmaradt zöldségek is elfogynak ezzel a módszerrel. Gyümölcsök közül a banán fogy igazán, de néha belerágnak más gyümölcsökbe, zöldségekbe is. 🙂 Persze nem főételként és egy teáskanálnyi mennyiség elegendő. Édesebb alma, görögdinnye, sárgadinnye, őszibarack, cseresznye, szilva, paradicsom húsa, édes paprika, sárgarépa, sütőtök, cékla biztonsággal adható. 

 

6.) Üveges bébiételek:

Az üzletekben kapható üveges bébiételek igen kiválóak, hússal vagy táppal keverve is szívesen fogyasztják a sünikék, így nem kell  vacakolni a reszeléssel, paszírozással. Különösen fontos, hogy hozzáadott tartósítószert, színezéket és egyéb káros adalékot nem tartalmaznak.

FONTOS! A sünik érzékenyek a laktózra, ezért tejet ne adjunk nekik feldolgozott formában se!

Friss víz mindig legyen a sünink előtt.