Deákházi Sünkuckó

Törpesün és Süntanrek Tenyészet

   júl 14

Sünétlap

A sünik étrendjének összeállításakor  törekedjünk  változatosságra. Szeretik a  jó minőségű száraz vagy konzerv kutya, macska, esetleg vadászgörény eledelt (Hill’s, Eukauba, Iams, Acana, Royal Canin, Orijen, Sheba, Gourmet Gold) , édes gyümölcsöket-zöldségeket (banán, alma, paradicsom, édes paprika, répa, sütőtök, cékla, dinnye, barack), ízeltlábúakat, férgeket, (tücsök, szöcske,  gyászbogárlárva, lisztkukac, giliszta) puhatestűeket (csiga),  főtt (ritkán nyers) darált marha  vagy szárnyas húst, kevés májat, naposegeret, főtt halat.

1.) Élő eleség:

A sünök rovarevő állatok. Természetes környezetükben lárvákat, petéket, kifejlett rovarokat fogyasztanak, amik magas fehérjetartalmuk mellett az általuk elfogyasztott zöldfélékből teljesértékű vitaminnal is ellátják őket. Nem így a mesterséges körülmények között nevelkedő, boltban vásárolt élő táplálékállatok (lisztkukac, gyászbogárlárva, argentin csótány, viaszmoly lárva, szopós egér). Ezek etetésekor ne feledkezzünk meg a megfelelő vitaminbevitel biztosításáról. (én egerentyűt még nem adtam a sünikéknek)

2.) Nyers hús és tojás:

Legnagyobb kedvenc a nyers darált csirkenyak. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy teljesen friss, inkább főzzük meg. Beltartalmi értékei vetekszenek az élő eleségével, húsában fehérje, a zúzott csigolyákban kálcium, a velőben zsírok, vitaminok és nyomelemek vannak. E mellett a darált csirke, pulyka vagy marhahúst, a nyers vagy párolt szálkamentes halat, a tojást nyersen vagy főzve is szeretik.  A sertéshús magas zsírtartalma miatt nem javasolt.

3.) Tápok:

Bár léteznek speciálisan sünöknek készült tápok is, (Vitakraft gyártja) de én  a jobb minőségű kutya, macska vagy görénytápokat adom inkább a kis tűpárnáknak. A sünitápot minden  állatboltos ajánlja ugyan, de szerintem “kerti” süniknek való. Azért én is vettem, nehogy szó érje a ház elejét, de az enyéim inkább csak szagolgatják, aztán kiborítják a tálkából. :)
A tápok lehetnek szárazak vagy húsos konzervek, alutasakos eledelek.

        


4.) Egyéb eleségek:

Néha egy kis nasival is szoktam kényeztetni a sünciket. Ilyen pl. a sütőtökpűrébe mártott babapiskóta, a lekváros babapiskóta vagy a gyümölcsös műzli. Persze, nem ipari mennyiségre kell gondolni. :)

5.) Zöldségek és gyümölcsök:

Önmagukban ritkán esznek ilyesmit, de kis furfanggal becsempészhetjük a menübe. A kedvenc darált csirkenyak mellé szinte mindig reszelek nyers sárgarépát, céklát vagy édesebb almát, de az aprított, levesből megmaradt zöldségek is elfogynak ezzel a módszerrel. Gyümölcsök közül a banán fogy igazán, de néha belerágnak más gyümölcsökbe is, pl. görögdinnye, barack,   sőt a lekvárokat is szeretik nyalogatni. :) Persze nem főételként.

6.) Üveges bébiételek:

Az üzletekben kapható üveges bébiételek igen kiválóak, hússal vagy táppal keverve is szívesen fogyasztják a sünikék, így nem kell  vacakolni a reszeléssel, paszírozással. Különösen fontos, hogy hozzáadott tartósítószert, színezéket és egyéb káros adalékot nem tartalmaznak.


FONTOS! A sünik érzékenyek a laktózra, ezért tejet ne adjunk nekik!