Deákházi Sünkuckó

Törpesün és Süntanrek Tenyészet

   Júl 14

Sünpatika

Aki kis vagy nagykedvenccel él egy fedél alatt, bizonyára tudja, hogy kisebb- nagyobb “balesetek” előfordulhatnak velük is. Nem arra kell gondolni, hogy egy Népliget beli séta közben elvágja a süni pracliját a törött üveg vagy toklász megy a fülébe. Egy ketrecben, terráriumban élő állatkával is történhet ez-az, bár a gondos gazdi arra törekszik, hogy minél ritkábban.

Ilyen alkalmakra tettem mindenféle hasznos vagy annak vélt dolgot  két műanyag dobozkába, hogy mindig megtaláljam őket. 🙂

Ilyen pl. a nedves popsitörlő kendő, ami jól jön, ha leszedhetetlennek látszó ételmaradék van a sünike tüskéin. Egy sütőtökös vacsi után némelyikük egész a tálba fekszik, hogy mosogatni segítsen, minek eredményeképp darabokban ragad a tüsik közé a sütőtök.

A babaolaj a száraz bőrön és fülön segíthet, persze nem ipari mennyiségben. Fültisztító pálcikával szoktam óvatosan a tüsik közé kenegetni és onnan leitatni, ha kell.

Bepanthen kenőcsöt nem csak a gyerkőc miatt tartok itthon, hanem mert a süni esetlegesen sérült bőrét is védi, hámosítja. Sajnos egyszer volt már rá szükség.

A Betadine oldat is jó szolgálatot tehet, ha fertőtleníteni kellene a sünink bőrét, mancsát, persze csak higítva alkalmazzuk.

Sebhintőport arra az esetre vettem, ha véletlenül rövidebbre vágnám a sünci körmét, mint szeretném. Szerencsére még nem fordult elő, de úgy hallottam, eléggé vérzik. Többen azt javasolják, hogy mártsuk lisztbe a süni csülkét és kicsit szorítsuk a vérző részt. Lehet, hogy a liszt valóban elég és a Dermaforine tényleg túlzás. 🙂

Nizoral sampon akkor tehet jó szolgálatot, ha sikerül egy kis gombát összeszedni a kis tüskésnek. Ezt lehet forgács által, de sokat “segít”, ha a süni rendszeresen maga alá pisil vagy kiborítja a vizet és a nedves forgácsban alszik naponta több órát.
Hasonló célt szolgál a Canesten kenőcs, amit vékonyan egy baba fültisztítóval kenhetünk a problémás helyre. Több tenyésztőtől is hallottam, hogy egy neves állatboltban az óriás zsákokban kapható préselt forgácstól (nem a Multifit) gombásodnak a sünikék fülei. Nos, erre a problémára is megoldást jelenthet, a forgács lecserélésén túl.

Nem  feltétlenül szükséges minden háztartásba, de bizonyos számú sünike tartásánál szükség lehet még olykor extra vitaminokra (több félét is tartok itthon), féregtelenítő cseppre (ami egy kiskedvenc esetén nem kifizetődő, hiszen három havonta féregtelenítjük őket), szemcseppre, antibiotikumra, probiotikumra…