Deákházi Sünkuckó

Törpesün és Süntanrek Tenyészet

   Júl 14

Sünszínek

A sünik színe

Külföldi szervezetek a törpesünöknek több mint 100 színváltozatát tartják nyilván, és ez a szám folyamatosan növekszik. Szerencsére nekünk nem kell bemagolnunk mindet egyesével, de jó, ha tudjuk, mit jelenteken azok a sokszor hosszúra nyúlt kifejezések, amik a sün színét hivatottak megjelölni. Következzen tehát kategorizálva és egyszerűsítve, mikből tevődhet össze egy sünszín, és hogyan kell értelmeznünk azt.

Típus

Két alapvető típus létezik törpesünéknél, az algerian (algériai) és a fehérhasú. A fehérhasú a “sztenderd”, azt semmilyen formában nem szokás jelölni, tehát ha a színben nincs ott az “algerian” kifejezés, az automatikusan fehérhasú típusú sünt jelent.

Az algerian sünök legfőbb jellegzetessége, hogy sötétebb maszkkal, lábakkal, orral, bőrrel és tüskékkel rendelkeznek, mint ugyanolyan alapszínű fehérhasú társaik. Ezen felül a testalkatuk is különböző, az algerian sünök nagyobbak, hosszabb orruk és nagyobb fülük van. A homlokukon található választék is szembetűnő lehet: az algerian sünöknél alig látszik, míg fehérhasú társaiknál igen feltűnő jellegzetesség. Van még egy-két apró jel (kölyökkorban foltos has, szemfolt), de ezek egyáltalán nem befolyásolják a süni kinézetét, csupán a szín beazonosításában segíthetnek a tenyésztőnek.

Alapszín

A törpesün legfeltűnőbb tulajdonsága a tüskéi színe, pontosabban a tüskék és azok csíkozásának színe; ezek egyértelműen meghatározzák a süni alapszínét. Két csoportra bonthatók: világos és sztenderd színek.

Világos színek: pale apricot (halvány barack), apricot (barack), champagne (pezsgő), cinnicot (nincs magyar megfelelője), cinnamon (fahéj), brown (barna)

Sztenderd színek: chocolate (csokoládé), grey (szürke), dark grey (sötétszürke), salt&pepper (só&bors), black (fekete)

Ezeken kívül létezik még az albínó sün, ami semmiféle pigmenttel nem rendelkezik, a tüskéi hófehérek, a szeme pedig piros. Hasonlóan néz ki a ritka leuzist (színtelen) sün, melynek tüskéi szintén hófehérek, szeme azonban rubin vagy fekete színű. Néhány más színnél sem egyértelmű a szem színe, ilyenkor a ruby eyed (rubin szemű) vagy a dark eyed (sötét szemű) kifejezéssel egészítjük ki az alapszínt.

Snowflake/white

Akkor nevezünk egy sünt snowflake-nek, ha tüskéinek 30-70%-a fehér. A snowflake (hópehely) elnevezés arra utal, hogy a süni úgy néz ki, mintha most jött volna be a hóesésből, és havas lenne a háta. A snowflake utáni fokozat a white (70-95% fehér tüske), ilyenkor a sün már egészen fehérnek néz ki, alig látszik az alapszíne. Létezik még a double white (dupla fehér) színváltozat, ilyenkor a tüskéknek maximum 5%-a színes, maga a sün gyakorlatilag teljesen fehér.

Fontos tudni, hogy a snowflake/white/double white sünök színesen születnek, a bőrük az alapszínüknek megfelelően pigmentált, és tüskéik is csak több hónaposan veszítik el eredeti színüket és válnak fehérré.

Foltok

Vannak sünik, amelyek nem egységesen egy színűek, hanem kisebb-nagyobb fehér foltokkal tarkítottak. Ezeket alapvetően pintonak nevezzük. Ha nagyobb, összefüggő fehér területek találhatók a sünön, akkor az tobiano pinto, ha mindehhez a sünnek piros, rubin vagy rózsaszín szeme van, akkor reverse pinto. Előfordulnak felemás szemű sünök, ezeket odd eyed-nak nevezik. A süni arcán is megjelenhetnek foltok, ilyenkor a spotted face (foltos arcú) vagy a split face (“hasított” arcú) kifejezést használják. Előfordul, hogy a sünről teljesen hiányzik a maszk, ilyenkor white face-nek (fehér arcú) hívjuk őket. Megkülönböztetik továbbá azokat a süniket, amelyeknek a homloktüskéi fehérek, ún. bóbitájuk van; ezeket német területen weißpony-nak hívják, angolul a with white headspines (szó szerint “fehér fejtüskékkel”) kifejezéssel jelölik.
Forrás: www.tuskevar.eu